KORPA (0)
 
#=Page
Detalji o knjizi
Ratno stanje: tajna istorija CIA-e i Bušove administracije

Ratno stanje: tajna istorija CIA-e i Bušove administracije

Oblast: Samizdat
Broj strana: 208
Težina: 0,2710
ISBN: 86-7963-277-5
Format: 22 cm
Pismo: latinica
Povez: broš
Cena u knjižarama: 475,00 DIN Na sajtu:
250,00 DIN
Dodaj u listu želja

Knjiga Ratno stanje: Tajna istorija CIA-e i Bušove administracije objavljena je u januaru 2006. godine (Simon & Schuster; Free Press). U njoj se, između ostalog, tvrdi da je CIA ignorisala obaveštajne podatke da je Irak obustavio planove za razvoj nuklearnog naoružanja još pre deset godina, kao i da je CIA 2000. godine pokrenula akciju nazvanu Operacija Merlin, s ciljem da odloži program razvoja nuklearnog naoružanja Irana, snabdevajući ovu zemlju pogrešnim planovima za ključne komponente koje joj nedostaju. To joj se osvetilo, a možda čak i pomoglo Iranu, pošto je grešku otkrio i ispravio bivši sovjetski nuklearni naučnik kog je CIA koristila da bi obavila isporuku.

S izdavanjem ove knjige se požurilo posle objavljivanja članka o \"curenju\" informacija iz Nacionalne agencije za bezbednost. Rajzen je, u saradnji sa novinarom Erikom Lihtblauom, članak objavo 16. decembra 2005. godine. Ubrzo posle izbora u Iraku sredinom decembra 2005. godine ovaj članak je uzburkao javnost, jer su autori izjavili da su elementi za priču bili prikupljeni godinu dana ranije.

Knjiga Ratno stanje: tajna istorija CIA-e i Bušove administracije, kao i Rajzenovi tekstovi koji su joj prethodili, pobudila je velike kontroverze budući da je američki državni tužilac u tekstu objavljenom u Vašington postu nagovestio da bi u budućnosti novinari mogli da budu optuženi za objavljivanje poverljivih informacija vezanih za državnu bezbednost

Sa engleskog prevela Aleksandra Nikšić


Komentari
Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti svoj komentar.
KNJIGE OVOG AUTORA