Niklas Nat o Dag osvojio najznačajnije nagrade na Sajmu knjiga u Geteborgu 2018. 

Niklas Nat o Dag ovenčan je nagradama na nedavno završenom Sajmu knjiga u Geteborgu za roman 1793 (na srpskom jeziku objavio Samizdat B92, 2018). Osvojio je nagradu Crimetime Specsavers Award 2018 za debitantski krimi roman godine. Ovaj roman je takođe na sajmu nagrađen kao knjiga godine, a u novembru 2017. je roman dobio Nagradu Švedske akademije pisaca krimi-romana 2017. za najbolji prvenac. Sa 165.000 primeraka prodatih samo u Švedskoj, i autorskim pravima prodatim u 30 zemalja, 2018. godina je nesumnjivo godina ove knjige.

- Kada sam počeo da pišem roman, mislio sam da ga nikada neću završiti. Sve i da ga završim, niko neće hteti da ga objavi, niko neće želeti da ga pročita. Potpuno sam iznenađen, i iz ovog svog iskustva verujem da je knjiga 1793. sigurno imala anđela čuvara od samog početka. Izvestan broj talentovanih i darovitih ljudi je brinuo o njoj, borio se za nju da postane stvarnost, i zaista su uložili mnogo truda da knjiga ugleda svetlost dana. Duboko sam zahvalan svima - rekao je Niklas Nat o Dag. 

Ove dve nagrade, uz ranije dobijenu Nagradu Švedske akademije pisaca-krimi romana za najbolji debi, čine roman Niklasa Nat o Daga jednim od najnagrađivanijih debitantskih naslova u Skandinaviji u poslednjoj deceniji. 

Obrazloženje žirija Crimetime Specsavers prilikom dodele nagrade:

 „Žiri je u potpunosti impresioniran debitantskim romanom Niklasa Nata o Daga. Dopada nam se slobodoumnost narativa i nepoštovanje žanra koje se čini samopouzdano slobodnim i osvežavajućim. Ovde je u pitanju debitantski roman koji ne poštuje pravila ili uzore – ali ipak uspeva da dođe do publike i u potpunosti obara s nogu čitaoce i kritičare.

Žiri koji je dodelio nagradu Bonnier’s Book Clubs obrazložio je ovo priznanje rečima:
 
Bogata krimi priča iz Stokholma koga više nema - briljantno ispričana! … Karakteri, opisi prirode i jezik u savršenoj su interakciji!“
Pogledajte ostale vesti